24 Νοε 2017

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στα πλαίσια της χριστουγεννιάτικης γιορτής που οργανώνει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, θα θέλαμε να εντάξουμε μια παρουσίαση της χριστουγεννιάτικης εκεχειρίας που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ήταν ίσως η πρώτη φορά που σ' έναν πόλεμο, και μάλιστα Παγκόσμιο, οι απλοί φαντάροι κι «εχθροί», παρά τις αυστηρές διαταγές και τη βούληση της πολεμόχαρης εξουσίας έκαναν ειρήνη μεταξύ τους.
Πέρασαν πάνω από 100 χρόνια από τότε, αλλά τα γεγονότα των εορτών εκείνης της χρονιάς εξακολουθούν να συγκινούν και να μαγεύουν σαν παραμύθι. Το επεισόδιο ήταν γνωστό περισσότερο ως θρύλος: πάνω από ένα εκατομμύριο στρατιώτες της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας αψήφησαν τις εντολές των ανωτέρων τους («έγκλημα» που τιμωρείται με θάνατο σε καιρό πολέμου), βγήκαν από τα χαρακώματα ευχόμενοι ο ένας στον άλλο «Καλά Χριστούγεννα» γύρισαν την πλάτη στον πόλεμο και άφησαν τα όπλα τους για να τραγουδήσουν τα κάλαντα, να ανταλλάξουν δώρα, ακόμη και να παίξουν ποδόσφαιρο με τον εχθρό, στην πιο αυθόρμητη ανακωχή της παγκόσμιας Ιστορίας.
Η χριστουγεννιάτικη εκεχειρία ήταν μια σύντομη αλλά τόσο δυνατή έκρηξη αγάπης, ανθρωπιάς και ειρήνης στην καρδιά του Μεγάλου πολέμου. Εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 9 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν 21 εκατομμύρια άλλοι.
Η χριστουγεννιάτικη εκεχειρία μάς δίνει μια ματιά του κόσμου όπως θα θέλαμε να είναι. Είναι σαν ν’ ακούμε ότι οι πιο βαθιές μας επιθυμίες είναι πραγματικά αληθινές. Ο κόσμος θα μπορούσε πράγματι να είναι διαφορετικός.
Υπάρχουν μαρτυρίες γύρω από το συμβάν που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα μπορούσαν να παρουσιαστούν από τα παιδιά στο πλαίσιο της γιορτής και ειδικότερα από τις τάξεις της Ε’ και της ΣΤ´.
Θα θέλαμε λοιπόν να προσκαλέσουμε όσα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ τάξης επιθυμούν να λάβουν μέρος στην παρουσίαση του παραπάνω ιστορικού γεγονότος να δηλώσουν συμμετοχή στα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου έως την Πέμπτη 30/11/2017.

(Θα διανεμηθεί και έντυπη δήλωση συμμετοχής στους μαθητές Ε' & Στ' τάξεων, την επόμενη εβδομάδα.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: